Bloggdjungeln. Det är inte så bara.

Jag har under de senaste dagarna börjat fundera kring det här med fenomenet blogg, som växt så lavinartat de senaste dagarna och som gett så många olika konsekvenser. Popularitet, impopularitet, avsky och i värsta fall hat, förtal, kändisskap och dess medaljs baksida och texter som väcker känslor.

Såhär säger webben om blogg:
... Varje inlägg behandlar ett visst ämne, och en blogg kan bestå av flera bloggare som samarbetar. Vissa bloggar kan handla om flera olika ämnen, medan andra är fokuserade till ett visst ämne som bevakas ur olika aspekter.

... Man kan också dela in bloggarna efter anledningen till att bloggen skrivs. Man kan då tala om politiska bloggar, dagboksbloggar, företagsbloggar, marknadsföringsbloggar, affärsbloggar etcetera. Att använda en blogg som en öppen dagbok är mycket vanligt.


Jag drar den slutsatsen att oavsett vad man vill framföra, visa eller berätta så har varje person som skriver rätt till sin åsikt, alla har rätt att utnyttja och dela med sig av sina yttranden och tyckanden genom det som vi i Sverige kallar för yttrandefrihet.
Ingen kan komma och trampa dig på tårna och säga att Sådär kan du väl inte säga? Varför tycker du så det får du väl inte? Det får jag visst.

Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) är den yngsta av Sveriges grundlagar, och togs i bruk 1992.
Lagen innebär bland annat att:
* Alla svenskar har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.
* Ingen myndighet kan kräva att något som skall framföras i radio, tv eller annan sorts upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ. Undantaget är biofilmer.
* Den som är upphovsman till ett radioprogram, tv-program eller liknande har rätt att vara anonym.


Och det finns ingen direkt manual för hur man skriver sin blogg, reglerna är egentligen väldigt många och långa om man börjar bläddra i lagboken förstås... det finns ju faktiskt något som kallas för förtal. Det är många kanske inte medvetna om när de startar sina spännande bloggar.

Förtal:
Förtal är ett brott som innebär att sprida uppgifter om någon i syfte att utsätta henne eller honom för andras missaktning (förakta, vanvörda, se ned på).

Men kom också ihåg att ni som följer och läser människors bloggar runtom på webben, och utnyttjar kommentarsfälten som ofta förekommer också är en form av publicering. Visst, ni uttrycker en åsikt och har lagen om yttrandefrihet bakom er, men ni kan också fällas för förtal om ni uppvisar tecken på nedvärderande eller föraktfulla åsikter.

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Nu finns förklaringen på din fråga, publicerad på min blogg... =)

2008-11-06 @ 21:01:41
URL: http://xellie.blogg.se/
Postat av: Johanna

Bra skrivet! =)

2008-11-07 @ 07:38:33
URL: http://jojosplace.blogg.se/
Postat av: Therésa

Johanna: Tack! :) Hoppas den fyllde sitt syfte.

2008-11-07 @ 10:48:08
URL: http://storstadslantis.blogg.se/
Postat av: Petra

=) Jag ser var du hittat inspirationen till detta inlägg, bra!

2008-11-07 @ 10:57:48
URL: http://petrisens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0