Älvdalen, gudomligt vackert.

Googlar järnet om Älvdalen, och vad hittar jag där. En väldigt talande text som Fittfrida skrivit i sin blogg:

"I morse när jag åkte tillbaka till Orsa från Älvdalen var det fint väder. På grund av det fina vädret lade jag märke till att det inte bara är Orsa som är gudomligt vackert. Älvdalen är det också. Jag fattar verkligen inte varför Göteborg ligger i södra Sverige när det hade kunnat ligga i Dalarna istället. Kan inte hela Göteborg flytta dit? Det borde ju inte vara så värst svårt tycker jag. "

Kommentarer överflödiga. Dalarna ÄR väldigt, väldigt Loveable... Och snart bor man där, mitt i smeten. Mitt i ingenstans. Mitt i allt. Mitt i kärleken och hjärtat av dalom. Can´t wait. Joo, just det. Jag har fått journalistjobb där i två månader! Önska mig grattis, det är jag fan värd.

image60

Älvdalen city by wintertime.

Figge himself.

Detta är Radioskugga, sändes mellan 1995-1997:
Radioprataren Alexander förlorar sitt prestigefyllda jobb på en radiostation i Stockholm därför att han är överdrivet rapp i käften. Fylld av förväntan beger han sig till Stora Bakvattnet, en gudsförgäten håla där han fått erbjudandet att hjälpa till att dra igång radiokanalen Radio Nordpol.
Alexander är nyfiket positiv till alla konstigheter som sker i Bakvattet, och alla original som finns där, tills den bistra sanningen går upp för honom: Stora Bakvattnet ligger i radioskugga och når som mest 533 lyssnare.
Fan va drygt. Och detta får han reda på efter att han sänt i några månader, haha!

image59
Här är Figge i sina bästa år.
Undrar om man får in Radio rix i Älvdalen?

Full av kärlek är jag.

Upp 4.30. En tågresa till mora och en bussresa senare är jag framme. I Älvdalen. Måste erkänna att jag trodde det skulle vara en hemsk håla i norra Dalarna men jag hade fel. Sitter på hotellet med en rykande kopp gott te, och tittar ut på kylan och snön. Jo faktiskt, det finns snö i norra Dalarna och känner att ljuset gör mig gott. Men kylan, -16 grader, gav mig officiellt frostbite.

När jag sitter där och väntar, funderar, kommer jag att tänka på den där serien som gick på SVT för hundra år sen. "Radioskugga" hette den väl. Med Figge Norling som radiopratare. Sitter i sin lilla hobbystudio och sänder för gårdarna intill med femtio meters mellanrum. Han har kommit till byn för att fly stressen i storstan. Och vilken håla sen, men ack vilken karaktär och vilka goa människor han lär känna.

Lite den känslan får jag när jag kommer hit till Älvdalen. Ju mer norrut man kommer i dalom, desto mysigare blir trakterna. Vet inte om det är juletiderna men jag är full av kärlek till Dalarna i dag. Norra Dalarna. Varför bor jag i södra? Nä, dags och flytta!


image58
Mina vänner, jag tar lite julpaus från bloggen och gör som tomten här.
Återkommer om det finns något uppenbart att dela med mig av dock!
GOD JUL PÅ ER!

Alltså, jag skäms.

Både min syster och hennes man hatar nog Hedemora just nu. När de för en gångs skull söker sig utomsocknes från lilla Hienshyttan, som ligger utanför lilla Långshyttan, som ligger utanför lilla Hedemora så blev det inte riktigt som de tänkt sig tror jag.
Eftersom de kommit på att det var så länge sen de umgicks på tu man hand, så ställde jag och min vän upp som lite barnvakt så de kunde åka till Hedemora och "göra stan" tillsammans.

Blev mäkta förvånad när syrran en timme tidigare innan sagd tid ringer och säger att de är på väg hem igen. "Redan?" säger jag. Hon suckar och lovar att berätta när de kommer hem i stället.

"Alltså jag smäller av!" säger syrran när de kommer hem. Jag bara tittar frågande och ber henne berätta rätt omgående vad som hänt.

De kommer till stan, och tänker att de slinker in på lokala puben en sväng först. Efter en drink drar de vidare i jakt på en pizza. Kommer till den ena, igenbommad. De traskar vidare i kylan till ali baba. Stängt. Upp på stan igen och kollar nästa. Stängt. "Vad fan är det här, vad är klockan? Efter 22.. jaha men det är ju helg!" muttrar de.

Sista hoppet, lokala grekrestaurangen på våran "heta" huvudgata. Öppet, värma sig, äta lite. "Dig kan jag servera, men du är för full" hävdar hovmästaren och pekar på syrrans man. Båda gapar som fågelholkar åt påståendet, duktigt besvikna. Tvärnit, så de får snällt återvända till lokala puben igen efter att ha plöjt igenom hela Hedemoras utbud. 95% stängt.
Vakterna har under denna tid kommit i tjänst på puben och nekar även där inträde.
"Alltså jag fattar ingenting! Fy fan, det var tamefan sista gången jag åker till stan. Nånsin."
. Ja ni, visst har småstadsmentaliteten spårat ur, eller vad är krogägarna rädda för egentligen? Det är ju så man skäms.

Härligt rykte.

Det börjar dugga tätt med julmarknader i byarna runtom kring nu när den ljustända och röda högtiden närmar sig. Kära Mor har varit duktig i höst och stickat fräcka och läckra halsdukar och vissa med matchande mössor till, så hon bestämde sig för att delta i en av de här marknaderna för och tjäna lite extra cash. Vi valde hålan av alla hålor, Stora Skedvi. Där bönderna och raggarna regerar.

Jag deltog som moraliskt stöd eftersom det var mammas premiär. Efter cirka två timmar insåg vi däremot att det hade väl kunnat vara mer flöd på affärerna. PRO arrangerade, säger väl allt. Snåla pensionärer som stoppar pengarna i madrassen istället för att shoppa loss på julmarknad.

Det var ett evigt muttrande på oss, som tog slut... till slut. Efter lång tystnad och stirrande på folk som bara evigt tafsar på hantverket, säger morsan bestämt:
"Man skulle ha varit i sthlm istället och sålt... där har ju inte folk tid och sticka, eller hur?"

Nej, kanske inte. Sthlmarna ger ju uttryck för att leva ett stressigt och busy liv. Lyckat.

Spännande helg i Hedemora.

Hedemoras nattliv har fått klara sig utan mig den gångna helgen. Fröken T har hållt sig utan alkohol och har istället knarkat cola light och julmust. Hä va gött! Jag orkar som sagt inte vara berusad längre, inte på ett tag iaf.
Har varit så skönt att låta kroppen få reparera sig lite och jag kan inte påstå att jag saknar våran risiga pub med fjortisarna bakom baren och medelåldringarna framför den.
Ni som bor utomsocknes bör ju göra ett besök, jag  lovar er att lantis och småstadsångesten kommer göra sig påmind rätt snart!

Jag har roat mig med det man får göra i stället, om man inte har alkohol i blodet en helg i Hedemora: Jag har varit schaufför.
Min svägerska och tre till skulle till überhålan strax utanför stan, västerby, för och fira en väns 30-årsdag. Hemmafest med andra ord, eftersom det är så svårt att fixa fler schaffisar om en hel fest ska på krogen senare. Enklast och stanna hemma och steppa på parketten alltså. När jag senare på nattkröken, efter en liter cola light och nästan tre filmer senare, kommer för att hämta gänget är det fifty fifty piggelin och resten är på gränsen till spyornas land. Härligt!

Som om inte det vore nog bevittnar man ett typexempel där ungdomarna i stan har ALLDELES för mkt fritid.
Vi i bilen vars ögon INTE står i kors/tittar in i huvudet, ser hur två yngre män hoppar ner i skogen efter att ha övergett en färsk, nykrockad bil som först smashat in i bilräcket på min sida av körbanan. Den såg hyfsat demolerad ut. Hade vi kört förbi på samma plats ungefär två minuter tidigare hade vi förmodligen frontalkrockat med pundarhelvetena/fyllskallarna. Hemska tanke.
Ganska säker på att den var stulen eftersom en vanlig svensson som krockat knappast flyger som en gasell ifrån bilen och ner i skogen bredvid. En vanlig svensson står kvar. Och ringer polisen. De gjorde inte dessa ungdomar, så jag gjorde det åt dem. Undrar vad som hände sen? Lär kolla polisens hemsida. Spännande action i stan va?

Vilken jävla smäll!

Kommer ni ihåg dom där härliga sommarkvällarna när man bangar krogen för att ha en härlig hemmafest med goa vänner? Eller, här på landet har vi väl inget val för den enda krogen man kan dansa på håller sommarstängt så det är väl gött och stanna hemma, om man inte vill trängas på en pub förstås med 40+ are.

När man stannar hemma, blir full och tokig kan diverse lantisnyllen (där min sambo med vänner är några av dem) få för sig att göra "kreativa" saker... sooom att elda på våran grill till max till exempel. Skiitbra idé grabbar. Helt sotig grill och grannarna tror det brinner... Men heey, vilken jävla bonfire och så lyser det ju upp så bra. Eh.


image57
Tja, i brist på annat så... eller?

Lantisnyllet á la grande.

image56

Jo, det är jag. Jo, jag är full och joo, jag kramar om en jättegris på en hemmafest (och grisen ser dessutom ut att dricka av min low carb-bärs!) hysteriskt garvande.
Ville bjuda er på en riktig lantisbild där man spillt öl på byxbenet i rena förskräckelsen och där man sitter på golvet i brist på sittplatser. Rätt skojig bild faktiskt, om man tänker efter. Dessutom har jag förhoppningsvis gett er ett leende idag. Jag log, lite.
Men mest tänkte jag på hur skönt det är att inte vara full just nu. Orkar inte.

Apropå flottkäk...

image55

Ja ni, blir man hungrig eller bara äcklad? Lappens gatukök i Hedemora, som en gång utnämndes till Sveriges bästa, framkallar nog båda känslorna. De är kända för sina extrema portioner. Det kan man väl aldrig tro? Haha!
Kära sambon köpte en solokväll denna härliga middag. Han var "bara tvungen att föreviga detta".
Det seeer ni väl att i princip hela kostcirkeln finns representerad. Yeah right.
Till råga på allt är det "bara" en halv räka i den bortre lådan. Men ändå tycker jag att Lappens är ett givet turistmål när man ändå är i stan.

Alltid bra till nåt.

Hade en vän på besök i helgen från storstan i väst. Besöket påminde henne om att hon aldrig ville lämna sin storstad. Ja, Hedemora är ju alltid bra till nåt. Att avskräcka folk från att bo här är väl det vi gör bäst...

Jag var lättroad som vanligt och jag hoppas att jag lyckades någorlunda med att underhålla henne med det smala utbudet som finns här i kring. Hemmafest är ju helt klart underskattat och att dansa bland artonåringar på det lokala dansgolvet är väl inte heller fel då och då.

Men att köa till tjorren som en gam är väl lite väl... kanske var det där den äkta lantismentaliteten kom över min vän, för det kunde inte ha sett snyggt ut. Fulla och galna människor som skriker efter korv och kebab, smiter emellan och fuskbeställer via folk som redan står vid luckan. Resulterar att man blir stående tills det stänger. Typ. Men det är ju ändå Hedemora. Mitt Hedemora.

Miami dreamin...

image54

Är det konstigt att man längar bort eller? Jeez... Take me away!

RSS 2.0